lunes, 16 de marzo de 2009

Maltractament domèstic


Adelina Peinado


A l'Índia són moltes les dones que moren cremades pels seus marits per tal de poder casar-se amb una altra que tingué un dot major, al nostre país són la gelosia i la ràbia el que provoca tots aquests altercats. No oblidem que molts maltractadors estan sota la influència de l'alcohol i les drogues a la qual cosa agreuja el problema ja que no estaran en el seu judici a l'hora d'interpretar les conductes de la seua parella, creuran que els enganya, que els roba...

Aquest problema hauria de ser de fàcil solució ja que no hem d'esperar que descobreixen una vacuna ni que inventen res que ho solucione, està en la societat i en la posició de la dona, en ella la clau per superar aquest problema. L'educació i els serveis socials tenen un paper primordial. L'entrenament de metges, educadors, policies i altres serveis socials ajudaria a superar aquest problema, la dona es sentiria més recolzada a l'hora de prendre una decisió.

No oblidem que la base està en unes normes i papers apresos des de petits en la societat en què es van criar i que s'han tornat automàtics. D'altra banda, possiblement és una forma d'actuar que els aporta molts beneficis secundaris, la qual cosa ajuda a què es mantinga l'actitud agressiva. Les dones dels maltractadors anticipen les seves reaccions i intenten fer tot el que els agrada perquè ells estiguen tranquils i no generen conflictes, això els aporta als agressors un benefici que ajudarà a què mantinguen les seves actituds agressives encara que moltes vegades siguen exagerades i fora de context .

Ja hi ha una llei que protegeix les persones maltractades, que articulen la seva vida amb ajuts per mantenir allunyades del maltractament, ara només falta afrontar la complicadíssima tasca de mentalitzar a les maltractades. Falta que els recordem a diari, si és necessari, que les seves vides, la seva dignitat i el seu futur són molt més importants que les del maltractador amb què conviuen. Falta que els recordem que la seua seguretat i la dels seus fills depenen que desterren de les seues vides al maltractador. Només cal que els recordem que hi ha molta gent disposada a ajudar amb tot. El sistema protegeix a les persones maltractades, però elles han de donar el primer pas sense tornar la vista enrere.




No hay comentarios:

Publicar un comentario