lunes, 9 de marzo de 2009

Feminisme és justícia




Tere Agulló



La societat actual sol denigrar el feminisme sense massa contemplacions. Alló més freqüent és assimilar masclisme i feminisme com a dues ideologies enfrontades però equivalents, és a dir, si dolent és el masclisme, també dolent serà el feminisme.


Aquesta forma de pensar és majoritària entre els homes, però també molt freqüent entre les dones, que afirmen reconéixer la injustícia social cap al seu sexe però al mateix temps pensen que el feminisme és anar massa lluny.


El problema partix d’una una falsa idea del feminisme com a ideologia de revenja, de canvi d’estatus per fer que ara manen les dones, d’una nova opressió. El desprestigi de les idees feministes en l’actualitat no se sap si ve d’una revolta contra la possibilitat de canvi o d’un temor ancestral cap a les dones amb poder, però sí que sembla col·laborar al manteniment de l’actual estatus.


Res és més fals. El feminisme reivindica la igualtat, lluita per aconseguir-la però no per desbancar els homes o dominar-los. Allò que el feminisme busca és només una societat més igualitària on s’acaben les discriminacions de gènere, on tots puguen trobar el seu camí amb igualtat d’oportunitats i ser més feliços. Sí, tots més feliços, perquè en un sistema d’opressió, ni l’opressor ni l’oprimit són lliures, ni feliços.


Si pensem de forma global, podrem entendre que la humanitat ha estat perdent-se les grans aportacions que les dones haurien pogut fer, si se’ls haguera permés. És cert que vivim moments de canvi, que les dones actuals -les del primer món, és clar- estan accedint a un munt de possibilitats abans negades. Però no és menys cert que el canvi és lent i es fa a costa de gran quantitat de treball i patiment. A més, no podem oblidar que els problemes de les dones al tercer món s’eleven tràgicament.


Els historiadors, els sociòlegs, tots els estudiosos de la societat, saben que un canvi d’estructura és molt lent i molt complicat. Les resistències són fortes. Un canvi social que equiparara de debò el paper de dones i homes resultaria una gran revolució, que trasbalsaria tot el sistema. El feminisme suposa una revolució necessària si volem que regne la justícia.





No hay comentarios:

Publicar un comentario